lördag, november 01, 2008

istiden

Hmm, jag har funderat...

För en massa tusen år sedan var hela världen (typ) täckt av is. Istiden kallades det, eller hur? Okej, sen har isen i sakta mak smält och ersatts av barmark där vi nutida människor lever och krigar och hittar på dumheter, eller hur? Okej, det är en helt naturlig process som vi inte har lämnat någon större uppmärksamhet, vi tycker till och med att det är bra för annars skulle det vara hemskt kallt när man går barfota, eller hur? Men nu har vi plötsligt insett att isen fortsätter att smälta och att den plötsligt en dag kommer att ta slut. Det är väl egentligen ingen överrasking, är det? Varför blir folk så himla upprörda över det? På dem verkar det som det vore ett helt nytt fenomen helt skapat av oss slarviga människor som inte bryr oss om att sortera sopor, när det egentligen har pågått hela tiden... Jag fattar inte, man kan väl inte hindra naturens gång, eller?

3 kommentarer:

Denise sa...

Förvisso har du rätt, men jag änser att just delarna av arktis och antarktis behövs för att moder jord ska må bra, precis som att vi vet att skogen är jordens lungor. Skövlar man jordens lungor blir det en KOLpatient som tillslut dör av andnöd - inge bra. Isen behövs och det var aldrig meningen att den skulle smälta, vi behöver extremt kalla områden såväl som ökenområdena. Det är så sorgligt tycker jag. Alltihopa är så sorgligt.

smultronpaj sa...

men den har ju smält konstant i flera tusen år, det är ju faktum. sen är det ju förvisso synd att det påverkar oss och vårt jordklot. Vad jag vill ha sagt är väl egentligen att det inte är nån nyhet att den smälter, den har ju faktiskt aldrig slutat att göra det.

R Skriverier sa...

Problemet är väl just det att den smält konstant i flera tusen år. Men nu inte smälter konstant längre, utan allt raskare. Att vi och vårt sätt att leva påskyndarn den där naturliga avisningen. Lite som att använda en hårtork till att frosta av frysen – det blir fort en jäkla massa vatten.

Det stora problemet är väl egentligen inte heller att isarna smälter för fort, utan att vi byggt upp hela vår civilisation på ett klimat som i en väldigt rask takt förändras.
På istiden fanns det inte någon miljard människor i städer som riskerade att hamna under havsnivån på bara kanske hundra år. Hela Kina och halva Indien är typ beroende av färskvatten från Himalayas glaciärer. Om de då smälter bort – tja, då finns det lite problem att lösa.

Jorden klarar nog den här avfrostningen fint, det blir lite svettigare för oss människor.

Och det är väl det som är hela grejen.