fredag, augusti 25, 2006

Så här är det:

Om man inte går och röstar har man förbrukat sin rätt till att uttrycka åsikter. Så tycker jag. Det finns inga ursäkter. GÅ OCH RÖSTA DEN 17 SEPTEMBER!!!

15 kommentarer:

m.x:l.n.o sa...

Nu hänger jag inte med. Förr kunde man rösta blankt för att uttrycka sitt missnöje med samtliga pajaser i kommun och riksdag. Det går inte längre utan nu hamnar man i en packe med ogiltiga röster.

En ogiltig röst är ju att likställa med en soffliggare och då är det ju totalt meningslöst att gå och rösta om man nu inte kärat ner sig i någon yrkespolitikers trams.

Det här med att man måste gå och rösta är gammalt och förlegat. Tiderna ändras och med dem förutsättningarna.

Då politkerna inte längre låter oss rösta blankt med avsikten att tvinga oss till att ta ställning för ett existerande och tillräckligt stort parti skulle jag vilja säga att vårt enda sätt att uttrycka missnöje är att låte bli att rösta.

Om jag inte röstar blir jag inte en sämre människa, det är bara våra yrkespolitker som vill få oss att känna så.

När medborgarna slutar att tänka aktivt är spelet förlorat.

VISA DITT MISSNÖJE OCH BOJKOTTA VALET 2006.

Eder eqspxo

Malin sa...

Hej. Jag ser att du har hittat röstningsbannern. Men den får en ful kant runt sig nu, vilket verkar bero på att du har lagt koden för den inne i en post. Om du istället går till "Edit template" när du är inloggad på blogger, och lägger den under body-taggen så kommer du slippa kanten. (klicka på bannern för mer detaljerade instruktioner om hur du lägger till den)

Men då får du också ta bort kodbiten i den här posten ("Edit post"), annars kommer den bannern du har nu ligga kvar under den nya och då ligger ju kanten kvar i vilket fall.

Förstår du?

smultronpaj sa...

Malin: Nej jag hittar inte var jag ska lägga den.

smultronpaj sa...

Mickey: Nä nu får du väl skärpa dig! För inte allt för länge sedan fick man inte rösta alls om man inte tillhörde adeln och som kvinna fick du inte rösta överhuvudtaget förrän 1921. Det är din förbannade plikt som medborgare att vårda din rätt till åsikter och inflytande. Jag kan hålla med om att det inte finns några vettiga alternativ att rösta på, då det är lite som att välja mellan pest eller kolera mellan partierna. Har de tagit bort blankrösten är det ju illa men då får man väl rösta i sakfrågor, för det finns verkligen ingen ursäkt för att inte rösta annat än ren och skär lathet.

Malin sa...

Aha, vänta ska jag fixa en ordentlig beskrivning på hur man sätter dit den (det är jag som gjort den från början - lite pinsamt att jag inte har förklarat så att alla förstår). Jag återkommer senare ikväll med en länk med bilder på hur du lägger till den.

smultronpaj sa...

Malin. Tack

Cecilia sa...

Smultronpaj: Jag håller med dig till 100 %!

m.x:l.n.o sa...

smultronpaj: Feodalväldet är på pappret borta men det kvarstår dock som en betydande maktfaktor i dagens samhälle, helt utan möjlighet att påverkas av utomstående.

För 85 år sedan var inte Sverige riktigt vad det är idag. Det var rätt och riktigt att kvinnorna fick rösträtt och jag misstänker att Sverige var ganska tidigt ute med detta.

Däremot är det dags att läxa upp dig lite eftersom du har mage att kalla det för min förbannade plikt att rösta. Jag betackar mig för den typen av kvasipåhopp i dagens teknikrevolution. Vi lever varken kvar i bondesamhället eller industrialismens vagga. Det kanske är dags för smultronpaj att vakna upp och kamma luggen?

De stora maktfaktorerna, industrin och feodalgubbsen, i samhället håller våra världsfrånvända politiker i ett järngrepp. Lägger man därtill till mer globala, ännu större maktfaktorer, som katolska kyrkan etcetera börjar det hela se lite annorlunda ut. På kort sikt men framför allt i ett lite längre perspektiv.

Visst vi har en riktig demokrati i Sverige men staten har medvetet under en längre tid inlett en omvandlingsfas som går ut på att vi skall finnas till för staten och inte tvärt om. Detta är som bekant stick i stäv med de mest grundläggande definitionerna av en demokrati.

De är dessa politiker du vill att jag skall rösta på och om jag inte gör det är jag lat och bryter mot min medborgerliga plikt. Jag är inte lat och jag har ingen plikt att bryta mot eftersom den plikt du talar om inte existerar (mer än på LO-skolans hjärntvättningskurser möjligtvis).

Smultronpaj, det är dags att vakna upp och se vad det är för samhälle du kommer rösta fram den 17 september. Kanske kommer snart en tid när du kan tala om på en blankett att du har röstat för att vara statens slav och på sådant vis slipper ha en kamera i din egna sängkammare samtidigt som du sliper skicka in den förenklade självdeklarationen.

Rösta i sakfrågor när 80 % av alla vallöften aldrig infrias och jag på köpet talar om att jag accepterar deras avrustning av demokratin och den personliga integriteten? Du måste skämta eller vara ofantligt onykter min kära vän.

Du får gärna rösta smultronpaj, men kom inte och säg till dina medborgarvänner att det är deras förbannade plikt och att de är lata om de inte gör det, för det är en lögn.

Eder vän i etern mickey.x:like.no.other

m.x:l.n.o sa...

http://mickeb.blogspot.com/2006/08/s-hr-r-det-inte.html

smultronpaj sa...

Ja du Mickey. Det var ju olyckligt att du skulle bli så väldigt upprörd men oavsett vad du säger och tycker, och du får tycka precis vad du vill, så står jag fast vid min åsikt.

Jag anser faktiskt att det är varje medborgares förbannade plikt att rösta. I vissa andra länder strider man för den rätten fortfarande och det är skrämmande tycker jag.

Jag är varken onykter eller på skämthumör i den frågan. Jag har en åsikt och det var ju sorgligt att min åsikt inte föll dig i smaken.

m.x:l.n.o sa...

Hej smultronpaj.

Jag blir inte upprörd utan ville bara belysa att det finns olika sidor som kan vara värda att belysa.

Naturligtvis skall du rösta eftersom det är din övertgelse.

Låt nu inte lite meningskiljaktligheter (heter det så?) ställa troll i dörren.

Eder läsare mickey.x

smultronpaj sa...

Det verkade verkligen som om du blev upprörd och det med råge, med tanke på att du bad mig kamma luggen och diverse annat. Men det var ju bra att det inte var så. Jag har inga troll vid min dörr och hoppas således att du inte har det heller.

Malin sa...

Det blev en hektisk helg och jag hann inte fixa klart. Men jag har inte glömt dig. Jag hör av mig snart! :)

Eugéne de Beauharnais sa...

Undertecknad måst ödmjukt be kombattanterna att beakta historiska fakta. Att anklaga adeln för att vara det enda röstberättigade ståndet är icke sant. Ty som vän av ordning känna till avskaffades 1866, vid en tidpunkt då det gamla feodalväldet slutligen givit vika för den nya tidens kapitalister. Vidare anser jag i all ödmjukhet att det inte är en plikt att rösta, ej heller att man som medborgare skulle förlora sin rätt att kommentera politiken. Att blankrösten har tagits bort visar endast hur maktfullkomlig den politiska adeln har blivit. Om man kan stämpla den tysta protesten såsom varandes ogilitg har man ju inte gjort något fel. Det tragiska i det hela är att det finns allt för många nyttiga idioter vilka springer sagda kaders ärenden.

Mvh
EdB

Eugéne de Beauharnais sa...

Missade ordet 'Ståndsriksdag' vilket med fördel sätts in före 1866.

Förklaring av ordet nyttig idiot

http://sv.wikipedia.org/wiki/Nyttig_idiot